26 Ağustos 2010 Perşembe
kümbet pasta
MALZEMELER:
keki için:
4 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 kabartma tozu
1 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
KREMASI İÇİN:
1 litre süt
5 yemek kaşığı şeker
5 yemek kaşığı mısır nişastası
5 yemek kaşığı hindistan cevizi
ÜZERİ İÇİN:
1paket çikolata sosu
2,5 bardak süt
yapılışı:kekimizi hazırlıyoruz ilk olarak.yumurta ve şekeri yoğurt kıvamına gelene kadar mikserle 3-4 dk.çırpıyoruz ardından un,k.tozu,vanilya ve kakaoyu da ekleyip iyice çırpıyoruz.26cm çapında yuvarlak kalıpta 175 derecelik fırında 35-40dk pişiriyoruz.fırından çıktıktan sonra ılımasını bekliyoruz ve ortadan 2ye bölüyoruz kekimizi.kekimizin fırında piştiği sırada iç dolgu kremasını hazırlıyoruz.süt,şeker ve nişastayı karıştırıp ocakta karıştırarak pişiriyoruz,ocaktan indirdikten sonra hindistan cevizini ekleyip karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.sonra yuvarlak büyük kaseye 2ye böldüğümüz kekin birini güzelce yerleştiyoruz hafif hafif bastırıp kasenin şeklini aldıyoruz ve kremamızı kekin üzerine döküyoruz.kalan kekide üzerine kapatıp buzdolabında bir gece bekletiyoruz.ertesi gün çikolata sosunu hazırlıyoruz ve kaseden çıkardığımız pastanın üzerine döküyoruz.üzerinede hindistan ceviziyle süsleyip servis yapıyoruz.
afiyet olsun.
not:çikolata sosu artıyor ben onun içine petibör bisküvi kırdım ve buzdolabına koydum aynı mozaik pasta gibi oldu.
buda pastamız kesildikten sonraki hali.
damla çikolatalı,portakal kabuklu kek
MALZEMELER:
3yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2,5 su bardağı un
kabartma tozu
1 portakal kabuğu rendesi
1 avuç damla çikolata
YAPILIŞI:
Şeker ve yumurtalar mikserle 5dakikaya yakın çırpılır,
süt ve sıvı yağda eklenip iyice çirpılır.un ve kabartma tozu elenerek karışımın üzerine eklenip iyice çırpılır.portakal kabuğu eklenip yağladığımız kalıba dökülür.en son kalıba döktüğümüz harcın üzerine damla çikolatalar eklenip 175 derecelik fırında 40dakikaya yakın pişirilir.afiyet olsun.
NOT:(fırından çıkardığımız kalıbı ıslak bezinin üzerinde bekletip ılıdıktan sonra kalıbı ters çevirip keki çıkaralım.)
3yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2,5 su bardağı un
kabartma tozu
1 portakal kabuğu rendesi
1 avuç damla çikolata
YAPILIŞI:
Şeker ve yumurtalar mikserle 5dakikaya yakın çırpılır,
süt ve sıvı yağda eklenip iyice çirpılır.un ve kabartma tozu elenerek karışımın üzerine eklenip iyice çırpılır.portakal kabuğu eklenip yağladığımız kalıba dökülür.en son kalıba döktüğümüz harcın üzerine damla çikolatalar eklenip 175 derecelik fırında 40dakikaya yakın pişirilir.afiyet olsun.
NOT:(fırından çıkardığımız kalıbı ıslak bezinin üzerinde bekletip ılıdıktan sonra kalıbı ters çevirip keki çıkaralım.)
patates köftesi
malzemeler:
2orta büyüklüde haşlanmış patates
1kuru soğan
1 tutam maydanoz
3diş sarımsak
2yumurta
tuz
karabiber
nane
kekik
ve kızartmak için sıvı yağ
yapılışı:patatesler püre haline getirilir.üzerine doğranmış soğan maydanoz,yumurta,tuz ve baharatlar eklenip yoğrulur.şekil almasını kolaylaştırmak için buzdolabında 30dk dinlendirilir.ardından köfte şekli verilen karışımı kızgın yağda altlı üstlü kızartılır.
benim önerim sarımsaklı yoğurtla yenmesidir.afiyet olsun.
mantar mantısı
MALZEMLER:
yarım kg mantar
2yumurta
2yemek kaşığı galeta unu
kızartmak için
1 su bardağı sıvıyağ
tuz
1 kase sarımsaklı yoğurt
YAPILIŞI:
ilk önce mantarlarımızı limonsulu suda yıkayıp bekletiyoruz.ardından mantarlarımızı yumuşayana kadar haşlıyoruz.haşlanan mantarlarımızın suyunu süzüp yumurtaları , galeta unu ve tuzu ekleyip iyice karıştırıyoruz kızgın yağda mantarlarımızı kızartıyoruz ve sarımsaklı yoğurtla serviz yapıyoruz.
bu tarifi malumunuz hepimiz yakından biliyoruz yani yemekteyizden reyhan hanım yapmıştı.hiç mantar sevmeyne eşim bile sevdi.güzel bir lezzet.
sahiii kızartıktan sonra mantarları kağıt havlunu üzerinde biraz bekletin çünkü çok yağlı oluyor.
afiyet olsun.
yarım kg mantar
2yumurta
2yemek kaşığı galeta unu
kızartmak için
1 su bardağı sıvıyağ
tuz
1 kase sarımsaklı yoğurt
YAPILIŞI:
ilk önce mantarlarımızı limonsulu suda yıkayıp bekletiyoruz.ardından mantarlarımızı yumuşayana kadar haşlıyoruz.haşlanan mantarlarımızın suyunu süzüp yumurtaları , galeta unu ve tuzu ekleyip iyice karıştırıyoruz kızgın yağda mantarlarımızı kızartıyoruz ve sarımsaklı yoğurtla serviz yapıyoruz.
bu tarifi malumunuz hepimiz yakından biliyoruz yani yemekteyizden reyhan hanım yapmıştı.hiç mantar sevmeyne eşim bile sevdi.güzel bir lezzet.
sahiii kızartıktan sonra mantarları kağıt havlunu üzerinde biraz bekletin çünkü çok yağlı oluyor.
afiyet olsun.
ekmek mantısı
bu tarifi derya baykalın programında ayşe tüter hanım yapmıştı ordan görüp denedim.
malzemeler:
1bayat ekmek
1tutam maydanoz
2 kuru soğan
3yemek kaşığı sıvı yağ
2su bardağı et yada tavuk suyu
tuz
karabiber
kimyon
1yumurta
üzeri için:1kase sarımsaklı yoğurt
üzeri için:1yemek kaşığı tereyağı,nane,pıl biber
yapılışı:ekmek iyice ovalanıp kırıntı haline getirilir.soğanlar yemeklik doğranıp sıvı yağda kavrulur.ekmeğin üzerine dökülür ve 1yumurta tuz ve baharatlar eklenip minik köfteler yapılır.yavuk suyunda 5dk haşlanır ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.onun üzerine de 1yemek kaşığı tereyağı nane ve pul biber yakılıp dökülür.
benim önerim yoğurdu dökmeden önce 100gr falan kıyma kavrulup ekmeklerin üzerine dökülmesidir.
afiyet olsun.
malzemeler:
1bayat ekmek
1tutam maydanoz
2 kuru soğan
3yemek kaşığı sıvı yağ
2su bardağı et yada tavuk suyu
tuz
karabiber
kimyon
1yumurta
üzeri için:1kase sarımsaklı yoğurt
üzeri için:1yemek kaşığı tereyağı,nane,pıl biber
yapılışı:ekmek iyice ovalanıp kırıntı haline getirilir.soğanlar yemeklik doğranıp sıvı yağda kavrulur.ekmeğin üzerine dökülür ve 1yumurta tuz ve baharatlar eklenip minik köfteler yapılır.yavuk suyunda 5dk haşlanır ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.onun üzerine de 1yemek kaşığı tereyağı nane ve pul biber yakılıp dökülür.
benim önerim yoğurdu dökmeden önce 100gr falan kıyma kavrulup ekmeklerin üzerine dökülmesidir.
afiyet olsun.
kuru dolma
malzemeler:
10adet kuru patlıcan
10adet kuru dolmalık biber
2kuru soğan
4diş sarımsak
1su bardağı pirinç
maydanoz
dereotu
kimyon
karabiber tuz
salça
zeytinyağı
yapılışı:kuru malzemelerimizi sıcak suda yumuşayan kadar haşlıyoruz.diğer tarafta soğanı yemeklik doğruyoruz.sarımsakları doğruyoruz,dereotu ve maydanozu doğruyoruz.yıkadığımız pirinçle baharatları,salçayı,zeytinyağı ,soğanları,sarımsakları ve yeşillikleri karıştırıyoruz.haşlanmış kuru biber ve patlıcanları iç malzememizle dolduruyoruz.patlıcanları ağız ağıza veriyoruz ki içler çıkmasın diye.üzerini aşacak kadar su ekliyoruz.azcık zeytinyağı gez diyoruz.tuzunu da ekleyip kaynanayana kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.afiyet olsun.
cevizli kurabiye
malzemeler:
1paket sana yağ
1fincan sıvı yağ
1çorba kaşığı(silme)pudra şekeri
1çarba kaşığı toz şeker
1tatlı kaşığı kabartma tozu
aldığı kadar un
ceviz
yapılış:oda sıcaklığındaki margarin şekerle bir güzel yoğrulur.diğer malzemelerde eklenip kulak memesi kıvamında hamur elde edilir.ceviz büyüklüğünde parçalar ayrılıp elinizle yuvarlıyoruz ve içerisine kırılmış bir kaç parça ceviz koyuyoruz.180derecede pişiriz.afiyet olsun.
1paket sana yağ
1fincan sıvı yağ
1çorba kaşığı(silme)pudra şekeri
1çarba kaşığı toz şeker
1tatlı kaşığı kabartma tozu
aldığı kadar un
ceviz
yapılış:oda sıcaklığındaki margarin şekerle bir güzel yoğrulur.diğer malzemelerde eklenip kulak memesi kıvamında hamur elde edilir.ceviz büyüklüğünde parçalar ayrılıp elinizle yuvarlıyoruz ve içerisine kırılmış bir kaç parça ceviz koyuyoruz.180derecede pişiriz.afiyet olsun.
etimek tatlısı
malzemeler:
1paket tuzsuz etimek
2,5 su bardağı toz şeker
3su bardağı su
üzeri için:
1kg süt
2yemek kaşığı un
2yemek kaşığı nişasta
1çay bardağı toz şeker
en üstü için:
1paket kremşanti
1su bardağı soğuk süt
yapılışı:
1-2,5su bardağı şekeri tencerede kahverengi renge dönene kadar karıştırarak pişir.üzerine suyu ekleyip karıştır.şeker eriyene kadar kaynat.kaynayan şerbeti sıcakken kare tepsiye dizilmiş etimeklerin üzerine dökün.
2-un,nişasta,şeker ve sütü karıştırıp muhallebi kıvamında pişirip ve şerbetlenmiş etimeklerin üzerine dökün.
3-kremşantiyi paketin üzerindeki tarife göre hazırlayıp muhallebi soğuduktan üzerine bir güzel sürün.
4-soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
ekşimiş yoğurtla çökelek yapımı
malzemeler:
elinizde bulunan ekşimiş yoğurt
tuz
su
yapılış:yoğurdumuzu ve suyu karıştırıp tuzlu ayran şekline getiriyoruz ve ocağimiza alıp orta ateşte bir taşım kaynatıyoruz ve altını kapatıyoruz.ılıdıktan sonra temiz bir dülbentle suyunu süzdürüyoruz.iyice süzüldükten sonra çökeleğiniz yemeğe hazır.afiyet olsun.
muzlu çilekli yaş pasta
pandispanyası için:
4yumurta
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 kabartma tozu
kreması için:
hazır dr.oetker pasta dolu kreması vanilinli
üzeri için:bi paket kremşanti
1 su bardağı soğuk süt
1 çelikli jöle
1adet muz
6-8 adet çilek
yapılışı:ilk önce pandispanyamızı hazırlıyoruz.bunun için yumurta ve şekeri mikserle 10 dk. yoğurt kıvamına gelen kadar köpürtüyoruz.ardından unu ve kabartma tozunu eleyerek ekliyoruz ve güzelce çırpıyoruz.24 cmlik yuvarlak bir kalıpta,170 derecede pişiriyoruz.
kekimiz piştikten sonra ılımasını bekliyoruz ve enine 3 e bölüyoruz.aralarına hazırladığımız keramayı ve muz dilimlerini koyuyoruz.en üstene gene önceden hazırladığımzı kremşantiyle kaplıyoruz.kremşantinin üzerine ortadan böldüğümüz çilekleri yerleştiriyoruz.üzerine hazırladığımız çlikeli jöleyi döküp pastanın tamamını kaplıyoruz.en son limon suyuna batırdığımız muz dilimlerinide yerleştirip buz dolabımıza kaldırıyoruz.
afiyet olsun.
çıtır çıtır poğaça
malzemeler:
1çay bardağı süt
1çay bardağı yoğurt
1çay bardağı sıvı yağı
50 gr margarin
2yumurta(1nin sarısı üzerine)
aldığı kadar un
kabartma tozu
tuz
içi için:
3orta boy haşlanmış patates
1kuru soğan
100gr margarin
tuz karabiber
üzeri için
1su bardağı kuru siyah haşhaş
yapılışı:
süt,yoğurt,sıvı yağ,margarin,yumurta,un,kabartma tozu ve tuz karıştırıp kulak memesi kıvamında hamur elde edilir ve 20 dk. dinlenmeye bırakılır.bu esnada haşlanmış patatesler çatalla ezilir.yağda kavurduğumuz soğanla karıştırılır.karabiber ve tuz eklendikten sonra poğaça hamurundan küçük küçük bezeler alınıp arasına harç koyulduktan sonra yuvarlanır.üzerine yumurta sarısı sürdüğümüz poğaçalar haşhaşın içine atılıp ters çevrilip fırın tepsisine yerleştirilir.200derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.afiyet olsun.
1çay bardağı süt
1çay bardağı yoğurt
1çay bardağı sıvı yağı
50 gr margarin
2yumurta(1nin sarısı üzerine)
aldığı kadar un
kabartma tozu
tuz
içi için:
3orta boy haşlanmış patates
1kuru soğan
100gr margarin
tuz karabiber
üzeri için
1su bardağı kuru siyah haşhaş
yapılışı:
süt,yoğurt,sıvı yağ,margarin,yumurta,un,kabartma tozu ve tuz karıştırıp kulak memesi kıvamında hamur elde edilir ve 20 dk. dinlenmeye bırakılır.bu esnada haşlanmış patatesler çatalla ezilir.yağda kavurduğumuz soğanla karıştırılır.karabiber ve tuz eklendikten sonra poğaça hamurundan küçük küçük bezeler alınıp arasına harç koyulduktan sonra yuvarlanır.üzerine yumurta sarısı sürdüğümüz poğaçalar haşhaşın içine atılıp ters çevrilip fırın tepsisine yerleştirilir.200derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.afiyet olsun.
biberli ekmek
malzemeler:
4su bardağı un
yarım çay bardağı sıvı yağ
aldığı kadar ılık süt
1tatlı kaşığı şeker
tuz
1tane dr.oetker maya
üzeri için:
1kase çökelek
1 yemek kaşığı biber salçası
yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağı
kekik,reyhan
2tane kuru soğan
yapılışı:ilk önce tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde ediyoruz ve yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz.bu esnada soğanları yemeklik doğrayıp,çökelek,salça,zeytinyağı ve baharatları bir güzel karıştırıyoruz.mayalanan hamurumuzu fırın tepsisini yağlayıp elimizle her tarafına eşit bir şekilde yayıyoruz.üzerine hazırladığımız harcı döküp 200dereclik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.afiyet olsun.
4su bardağı un
yarım çay bardağı sıvı yağ
aldığı kadar ılık süt
1tatlı kaşığı şeker
tuz
1tane dr.oetker maya
üzeri için:
1kase çökelek
1 yemek kaşığı biber salçası
yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağı
kekik,reyhan
2tane kuru soğan
yapılışı:ilk önce tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde ediyoruz ve yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz.bu esnada soğanları yemeklik doğrayıp,çökelek,salça,zeytinyağı ve baharatları bir güzel karıştırıyoruz.mayalanan hamurumuzu fırın tepsisini yağlayıp elimizle her tarafına eşit bir şekilde yayıyoruz.üzerine hazırladığımız harcı döküp 200dereclik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.afiyet olsun.
25 Ağustos 2010 Çarşamba
yoğurtlu patlıcan salatası
PATLICANLI MEZE(ADINI SİZİ KOYUN)
malzemeler:
4tane patlıcan
1kase yoğurt
2diş sarımsak
nane,tuz,pul biber,sumak
yapılışı:
patlıcanlar közlenir.közlenen patlıcanlar ince ince doğaranıp,yoğurt ve dövülmüş sarımsakla karıştırılır.bol nane,tuzda eklenir ve sumak ve pul biberle süslenir
meyaneli tavuk çorbası(eskişehir,mihalıcçık)
MALZEMELER:
1adet tavuk göğsü
3yemek kaşığı un
10 bardak tavuk suyu
1 fincan şehriye
sıvı yağ
tuz nane
yapılışı:
tavuk göğsü haşlanır.bir tencereye sıvı yağ koyulur unda eklenip koyu bir renk alana kadar kavrulur.kavrulan unu ilk önce soğuk suyla biraz açtırıp ardından tavuk suyunu ekleyin.tavuk göğsünü didikleyip kaynayan çorbaya ekleyin ardından şehriyeleride ekleyip,tuzunu ve nanesini katın şehriyeler kabarana kadar kısık ateşte pişirin.normalde biraz koyu bir çorba olması kabul görür.bu tarif bizim mihalicçık tarafında genellikle yapılan bir lezzettir.
Etiketler:
çorbalar,
meyaneli tavuk çorbası,
yemek
ıspanaklı pasta
malzemeler:
4yumurta
1/2 su bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı toz şeker
1su bardağı haşlanmış ve püre haline getirilmiş ıspanak
1limon kabuğu rendesi
1vanilya
1 kabartma tozu
bu kekin tarifini http://arzumcum.blogcu.com/ aldım ve çok güzel oldu.
kremesı için:
2tepelme yemek kaşığı un
2tepeleme yemek kaşığı toz şeker
3su bardağı süt
1vanilya
1 kaşık margarin
üzeri için:1paket toz krem şanti
1su bardağı soğuk süt
yapılışı:
1-şeker ve yumurtalar yoğurt kıvamına gelene kadar mikserle çırpılır.sıvıyağda eklenip çırpılmaya devam edilir.sırasıyla ıspanak püresi,limon kabuğu rendesi,un kabartma tozu,vanilya eklenip iyice çırpılır.24 cmlik kelepçeli kalıpta 35-40 dk pişirilir.180derecede.
2-un,şeker ve süt karıştırılıp ocakta muhallebi kıvamında pişirilir.ocaktan inirmeye yakın margarin ve vanilya eklenip pişirmeye devam edilir ve göz göz olduktan sonra soğumaya bırakılır.
3-krem şanti paketin üzerindeki tarife uygun hazırlanıp buzdolabında bekletilir.
4-pişen kekimiz bir ip yardımıyla 4e bölüyoruz 1 parçasını ayırıp elimizle uvalıyoruz ve küçük kırıntılar elde ediyoruz.diğer 3parçanın arasına hazırladığımız kremeyı döküp üzerinede kremşantiyele süslüyoruz.en son krıntı halindeki keklerimizi üzerine dekor olarak kullanıyoruz.
afiyet olsun.muhakak deneyin pişman olmazsınız.
ıslak kek
malzemeler:
3yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1su bardağı süt
1su bardağınından 2 parmak eksik sıvı yağ
2yemek kaşığı kakao
1,5su bardağı un
kabartma tozu
vanilya
yapılışı:
1-yumurta ve şeker mikserle 10dk. çırpılır.
2-süt ve yağ eklenip iyice çırpılır.
3-kakaoda eklenip çırpılmaya devam edilir.bu karışımdan 1 su bardağı ayrılır.
4-kalan karışma un,kabartma tozu ve vanilya eklenip iyice çırpılır.
5-yağlanmış kare bir borcama kek hamuru dökeriz ve 180derecede 35*40dk. pişiririz.
6-fırından çıkardığımız keki sıcakken dilimleyip ayırdığımız bir bardak karışımı üzerine dökeriz.soğuduktan sonra servis ederiz.arzuya göre üzerini hindistan cevizi ve antep fıstığıyla süsleyebilirsiniz.
afiyet olsun
havuçlu toplar
malzemeler:
4tane orta boy havuç
1paket pötibör bisküvi
yarım çay bardağı dövülmüş ceviz
1su bardağı su
5yemek kaşığı toz şeker
1su bardağı hindistan cevizi
yapılışı:
1-havuçlar rendenir ve 1 su bardağı su ve toz şekerle yumuşayana kadar pişirilir.
2-bisküviler un haline gelecek kadar robottan geçirilir.
3-pişen havuç,ufalanmış bisküviler ve ceviz karıştırılıp ceviz büyüklüğünde toplar yapılır.
4-en son havuçlu toplarımızı hindistan cevizine batırıp servis yaparız.
afiyet olsun
24 Ağustos 2010 Salı
semizotu turşusu(telatur,aydın yöresi)
malzemeler:
1bağ semizotu
2baş sarımsak
100ml zeytinyağ
100ml limonsuyu
tuz
1litre su
yapılışı:
semizotunun yaprakları ayıklanır ve güzelce yıkanır.
sarımsaklarımızı soyuyoruz,blendır kabımızın içine koyuyoruz ve üzerine zeytinyağı ve limonsuyu ekleyiyoruz.tuzunuda attıktan sonra blendırdan geçiriyoruz.suyuda ekledikten sonra süt gibi bembeyaz turşu suyumuzu hazırlıyoruz.yiyeceğimiz zaman semizotunun üzerine döküp afiyetle mideye indiriyoruz:)
tadı süper denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
haşhaşlı pasta
resimimi netten bulabildim ama küçük yayınlayabiliyorum.(negatif.comzede)
malzemeler:
3yumurta
1su bardağı tozşeker
1su bardağı süt
1su bardağı sıvıyağ
1su bardağından 1 parmak eksik haşhaş
1su bardağı irmik
1,5 su bardağı un
1 vanilya
1kabartama tozu
şerbeti için:
2su bardağı şeker
2su bardağı su
2-3 damla limon suyu
üzeri için:
1paket kremşenti
1su bardağı soğuk süt
yapılışı:
1-yumurta ve şeker mikser yoğurt kıvamına gelene kadar çırpılır.
2-süt ve sıvıyağ eklenip çırpılmaya devam edilir.
3-irmik,haşhaş,un,kabartma tozu,vanilya bi kapta karıştırıp harca ekneir ve güzelce çırpılır.
4-yağlanmış bir borcama harcımızı döküp 170 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.
5-bu esnada şelbetimizi hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz.
6-krem şantimizi hazırlayıp dolabımıza koyuyoruz.
7-pişen kekimiz ve kaynayan şelbetimiz iyice soğuduktan sonra şelbeti kekin üzerine döküyoruz.ve kek şelbeti çektikten sonra kremşantimizi sürüp haşhaşla süslüyoruz.
afiyet olsun.
ahhh negatif.com ahh
yaklaşık 3yıldır blogcudaydım ve bir çok tarifime resimlerimi negatif.com dan yükledim.Ama noldu şimdi hiç bir resmim görünmüyor ve yeni bloguma tariflerimi ekleyemiyorum.bir çırpıda değişim adı altında emeklerimi öylece çöpe attı sayın yönetici arkadaşlar.ne olacak şimdi.bilgisayarımdaki resimlerde format esnasında silinmişti,nasıl ekleyeceğim...buna bir çare bulunmalı benim gibi bir çok mağdur var araştırmama göre...yazık ki ne yazık bana...
ayberkimin 2.yaş günü pastası(09.01.2008)
malzemeler:
keki için:
4yumurta,1 su bardağı şeker,2su bardağı un,1 kabartma tozu
arası için:1 çikolatalı parçalı puding,süt
süslemek için:1 kremşanti,1su bardağı süt,1 ülker antep fıstıklı çikolata,kakao
yapılışı:
keki:yumurta ve şeker 10dk kadar çırpılır un ve kabartma tozu eklenip tekrar çırpılır ve 170dercelik fırında pişirilir.pişip soğuduktan sonra ortadan 3e bölünür.
puding üzerindeki gibi hazırlanır.kremşanti ve süt çırpılıp hazırlanır.çikolata bıçakla ince ince doğranır.
kestiğimiz kekin arasına pudinge sürüyoruz.en üst kısmı hariç.kremşantimizle her tarafını kapatıp doğranmış çikolatalarla kenarları süslenir.üzerine bir elek yardımıyla kakao serpilir.ve isteğinize göre sıkma torbasıyla krem şantiyle şekiller verilir.
sosisli çubuklar
SOSİSLİ ÇUBUKLAR:
2adet milföy hamuru
4adet sosis
yeteri kadar çöp şiş
milföy hamurları ortadan 2ye kesilir sosis üzerine koyulup rulo yapılır yarım parmak kalınlığında kesilip çöp şişlere takılır ve 200derecede sosisler pişene kadar fırınlanır.
ıslak kurabiye
tarifini kekevinden www.kekevi.com almıştım harika bir lezzet ortaya çıktı eşim aynı brovni tadında dedi.gerçekten benziyorda.bende aynen ordan alıp kopyalıyorum
malzemeler:
2 adet yumurta
3/4 su bardağı toz şeker
3/4 su bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2-3 su bardağı arası un
Şerbeti için:
1 su bardağı su
1/2 su bardağı toz şeker
Üzerine:
1 su bardağına yakın hindistan cevizi
Yapılışı:
Şerbet malzemelerini eriyene kadar ufak bir tencerede kısık ateşte karıştırıp ocaktan alın ve ayrı bir kapta bekletin.
Toz şeker, sıvı yağ ve yumurtaları hamur yoğurma kabında elinizle karıştırın.
Kakao, kabartma tozu ve vanilya ile birlikte elenmiş 2 su bardağı unu ilave edip çok katı olmayan, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un ilavesiyle kurabiye hamurunu yoğurun.
Cevizden ufak parçalar koparıp yuvarlayarak hafif yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizin ve 170C ısıtılmış fırında kabarıp içi pişene kadar pişirin.
Fırından aldıktan sonra sıcakken önce hazırladığınız şerbete batıp çıkarın. Ardından bir kaseye koyduğunuz hindistan cevizine her tarafını bulayıp servis tabağına alın.
Bütün kurabiyeleri aynı işlemden geçirdikten sonra servis yapın.
evde kefir yapımı
akıllı bebekten arkadaşım filizciğimin bizlerle paylaştığı eminim çoğu kişinin işine yarayacak kefir tarfini bende sizlerle paylaşmak istedim.filizcim teş.ederim canım....
kefirn nasıl yapıldığını resimlerle anlatmaya çalışacağim.ilk önce kefir taneleri yukarıda gördüğünüz resimde
bu taneleri oda sıcaklığındaki yani 20-25 derece süte ekliyoruz.kesi nlikle cam yada paslanmaz çelik olucak kabımız..bakır aliminyum asla kullanılmıyor.
sonra üstüne bişey kaçmayacak şekilde kapatıyoruz ama sıkıca değil hava alacak şekilde de açık kalacak ve karanlık bir yerde bir dolap içinde 18-24 saat bekletiyoruz ve pıhtılaşıyor.
sonra pıhtılaşmış halde dolapta 8-12 saat bekletiyoruz.
daha sonra çıkarıp bir güzel süzüyoruz .kesinlikle plastik bir tel süzgeçle süzüyoruz taneler süzgecin üstünde, oluşmuş kefirde içime hazır kabımıza aktarılıyor.
sonra kevgirde kalan kefir tanelerini kaynamış ve soğutulmuş tertemiz suyla yıkıyoruz ve kullanmayacaksak temiz suyun içine koyup buzdolabına koyabiliriz kullanacaksak tekrar sütün içine ekler kefir yaparız.
bu şekilde buzdolabında bekletiyoruz.
afiyet olsun.lütfen deneyenler yorum bıraksınlar....
kefirimiz içecek haline gelmiş bulunmakta:)
ev şekerparesi
ne yazık ki şerbetlenmiş haliyle fotoğraflamamışım tatlımı.ama gerçekten çok basit ve güzel bir tarif.bayram için yapabileceğiniz bir tatlı.
malzemeler:
1paket sana margarin
2yumurta(1nin sarısı üzeri için ayrılacak)
yarım su bardağı irmik
yarım su bardağı toz şeker
1kabartma tozu
1vanilya
aldığı kadar un
şerbeti için:
4su bardağı şeker
4su bardağı su
1kaç damla limon suyu
yapılışı:
*öncelikle şerbetimizi hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz.
*yumuşamış margarini,irmiği,şekeri,yumurtayı karıştırıyoruz.
*sonra unu,kabartma tozunu,vanilyayı ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
*hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp şekil veriyoruz.
*üzerine çatalla yumurta sarısı sürüyoruz.isteğinize göre ceviz,fındık yada bademle süsleyebilirsiniz.
180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
*şeker pare ve şerbette soğuduktan sonra ikisini birleştiriyoruz.
afiyet olsun
incirli pasta
7 mart annemin doğum günüydü annem için bu pastayı yaptım gerçekten değişik güzel bir lezzet ortaya çıktı.annemde o kadar mutlu oldu ki bu pastayı görünce anlatamam.belkide bir ilk annem için.canım annem iyiki doğdun sana tüm pastalar feda olsun allahım sana uzun ömür versin ben her sene yaparım sana pasta...benim yaptığım haşhaşlı pastayı yiyen yada deneyen varsa bunuda denemeli diyebilirim.komşularımda tattı ve bizden geçer puanı aldı.geçen gün dergileri karıştırırken buldum tarifini sonra internetten araştırdım portakal ağacı arkadaşım hatice yapmış ve çok beğenilmiş yorumları okuyunca,dergidekinden pek farklı olmadığı için denenmiş bir tarifi uygulamak daha çok işime geldi ve haticenin tarifinden yaptım.evet tadılması gereken güzel bir lezzet.geçelim tarifimize;
malzemeler:
keki için:
6incir,1su bardağı ceviz dökülmüş ceviz içi
1su bardağı toz şeker,1su bardağı un
3yumurta,1kabartna tozu
muhallebisi için:
2yemek kaşığı nişasta,2yemek kaşığı un
3su bardağı süt,50gr margarin
piştikten sonra 1 paket krem şanti
şerbeti için:
1su bardağı su
1tatlı kaşığı nescafe
yeteri kadar şeker
yapılışı:
incirler yarım saat önce sıcak suyla ıslatılır ve yumuşayınca çok ince doğranır.
*keki için:yumurta ve şeker mikserle çırpılır,sonra ceviz,un,kabartma tozu eklenir.en son inciri ekle ve fırın kabına dökün.150 dercelikl fırında 1 saati aşkın bir süre pişiyor.sakın benim gibi fırının kapağını açmayın aslında keki çok kabarmıştı yarım saat geçmesine rağmen fırının kapağını açtığım için kekim indi ne yazııkki diğer kekler gibi olmuyor biraz içini çeke çeke pişmesi gerekiyor.
*kek pişerken muhallebiyi hazırlıyoruz.şanti ve margarin hariç tüm malzemeleri karıştırıp ocakta pişir inmesine yakın margarini ekle ve karıştırır.ocağı kapattıktan 5dk. sonra şantiye ekleyip mikserle bir güzel çırpıyoruz.
*kek piştikten 5 dk sonra şerbet malzemelerini karıştırıp(pişirmeden)kekin üzerine dökün.sonra muhallebiyi de döküp buzdolabında bekletin.2saat sonra afiyetle yiyebilirsiniz.afiyet olsun.
dızmana
Eskişehir de muhacirler yapar genellikle bu böreği.bende komşumdan öğrendim.puf puf çok güzel bir hamur işi.insan yemeğe doyamıyor.aslında hamur bezeleri daha küçük oluyor ama benimkiler haddinden fazla kabardı ama olsun lezzet aynı.eğer siz yapacak olursanız bezeler ceviz büyüklüğünde koparmanızı öneririm.şimdi tarifine geçelim normalde ekmek hamuruyla yapılıyor ama ben evde kendim hamur mayaladım ben size orijinal tarifi yazacağım.beğenmeniz dileyiğle...
malzemeler:
2adet ekmek hamuru
150gr kıyma,1adet kuru soğan
1su bardağı yoğurt,yarım su bardağı sıvı yağ
1adet yumurta,4adet haşlanmış patates
maydanoz,tuz, karabiber
YAPILIŞI:
*yemeklik doğradığımız soğanı sıvı yağla pembeleştirip,kıymayı da katarak iyice kavuralım.
*maydanozu ince ince kıyıp,rendelenmiş patatesi,kavrulmuş kıymayı,yeterince tuz karabiber ile karıştıralım.
*ekmek hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp,elimizle açalım,ortasına harçtan koyup elimizle hamurumuzu kapatalım ve yuvarlayalım.ek yerinden tutup sıvoyağa batıralım.
*yağlanmış tepsiye yerleştirip 30 dk. mayalandıralım.
*yoğurt,sıvı yağ,yumurtayı iyice çırpıp böreklerin üzerine dökelim.
*önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirelim.sıcak sıcak servis yapılması uygundur.
afiyet bal şeker olsun.
ıspanaklı(otlu) börek
nefis nefis bir börekle blogumu güncelliyorum bugün herkesin denemesi gereken harika bir börek.
malzemeler:
5 yufka(daha kalın olmasını isterseniz yufka sayısını artırabilirsiniz)
500gr ıspanak
2pırasa(yeşil kısımları)
1yeşil soğan
1çay bardağı zeytinyağı
lor peyniri
tuz,karabiber,pul biber
üzeri için:
1su bardağı yoğurt
1yumurta
1kaşık tereyağı
yapılışı:
*ıspanak,pırasa ve soğanı güzelce yıkayıp ince ince kıyın.
*geniş bir kapta kıyılmış ıspanağı,pırasayı,soğanı,zeytinyağını,loru ve baharatları güzelce harmanlayın.
*yağlanmış fırın tepsinin altına bir yufkayı serin ve bol bol harçtan(çiğ olarak)koyup yufkalar bitene kadar işleme devam edin.
*hazırladığımız böreği dilimleyip üzerine yumurta ve yoğurt karışımını sürün.ve her dilimin üzerine küçük bir parça tereyağı koyun.
*200 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
afiyet olsun.
not:börek piştikten sonra bir bezle üstünü örtüp yumuşamasını sağlayın.
puf böreği
MALZEMELER:
•3 su b. un
•2 çorba k. sirke
•1 tatlı k. tuz
•alabildiği kadar su
Aralarına için:
•sıvıyağ
İç harcı için:
•150 gr. beyaz peynir
•1 tutam maydanoz
•1 tutam dereotu,1taze soğan
karabiber
Kızartmak için:
•sıvıyağ
YAPILIŞI:
HAMURU İÇİN:un,sirke,tuz ve su bir güzel yoğurulur.dinlenmesi için biraz bekletilir.hazırladığımız hamur 7 eşir bezeye ayrılır.bezeler tatlı tabağı yüklüğünde açılır ve araların sıvı yağ sürülüp buzdolabında bekletilir.
bu esnada iç harcı hazırlanır.maydanoz,dereotu,taze soğan ince ince kıyılır.peynirle karıştırılıp azda karabiber eklenir.
hazırladığımız hamuru bir merdane yarımıyla çok ince olmacık şekilde açarız.iç harçtan yarısının üzerine koyup diğer yarısını üzerine kapattıktan sonra bir su bardağıyla kesiyoruz.ve iyice kızmış yağda kızartıyoruz.kızardıktan sonra kağıt havlunun üzerine alıp,fazla yağını alıyoruz.ama ben bir dahaki sefere kare kare şekilde keseceğim.çünkü artan hamurdan yaptığımda ilk olanlar gibi güzel bir sonuç almadım.afiyet olsun.
patates mantısı
leziz mi leziz davet sofralarınıza güzel bir aperitif,yapımı ve malzemeleri bir o kadar basit ama tadı ve lezzeti muhteşem.
malzemeler:
5adet orta boy patates
1kase yoğurt
2-3diş sarımsak
tuz
pul biber
yapılışı:
patatesleri haşlıyoruz ve sıcakken soyup,tuzunu da ekledikten sonra püre haline getiriyoruz.(patatesler soğuyunca püre haline geldiğinde yapışık sünük bir hal alıyor)elimizle püreden toplar yapıp ortasını elimizle açtırıyoruz ve çanak şeklini verdiriyoruz.içlerini de hazırladığımız sarımsaklı yoğurttan koyup pul biberle süslüyoruz.
labada sarması
sevilayinaynasi
labadaya bizim köyümüzde galiyen olarak adlandırırlar.bende çocukluğumdan beri çok severek yerim.bu tarifimde sizlere ölçü veremeyeceğim ama nasıl yapıldığını anlatacağım.ben pazardan bir bağ labada aldım.içine kıyma,kuru soğan,pirinç,karabiber,tuz koyarak çiğ olarak bir iç hazırladım.labadaları sıcak suya batırıp sadece renginin değişmesini sağlayın çok bekletirseniz yapraklarınız yırtılabilir.labadanın orta kısmındaki sert bölgeyi kesip isterseniz parmak isterseniz muska şeklinde sarabilirsiniz.sarımsaklı yoğurtla servis yapmanızda benim önerim:)
23 Ağustos 2010 Pazartesi
SÜPRİZ KURABİYE
sevilayinaynasi
çok çok güzel bir tarifimle sizlerleyim hazır kurbiyelerden hiç bir farkı olmayan tadı damaklarda kalan enfes bir tat.benim favorilerim arasında sizlerde denerseniz eminim çok seveceksiniz.malzemeler:
250gr margarin
yarım çay bardağı sıvı yağ
1su bardağı pudra şekeri
2yumurta(beyazları ve sarıları ayrılacak)
1kabartma tozu,1vanilya
aldığı kadar un
yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz
yarım su bardağı kuru üzüm
kakao
üzeri için hindistan cevizi.
YAPILIŞI:
*sırasıyla erimiş margarin,sıvı yağı,pudra şekeri,yumurtaların sarıları,un,kabartma tozu,vanilya karıştırılıp yoğurulur.
*sonra hazırladığımız hamuru 3eşit parçaya ayırıyoruz.2parçasını sade olarak kullanacağız.diğer bir parçaya kakao,kuru üzüm,ceviz(fındıkta olabilir)katılıp bir güzel yoğuruyoruz.
*kakaolu hamurdan fındıktan biraz büyük minik toplar yapıyoruz.
*sade hamurumuzdan bir parça koparıp elimizde biraz açtıktan sonra kakaolu topu ortasına koyup elimizle yuvarlıyoruz.(kurabiyeleri misket gibi yuvarlak olacak piştikten sonra daha güzel görünmesi için)
*hazırladığımız topları önce yumurtanın akına sonra hindistan cevizine batırıp 180derecelik fırında hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz.
afiyet olsun
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)