31 Ekim 2011 Pazartesi

eskişehir'in ev yapımı çiğböreği

güzel memleketimin güzel böreği...çiğ börek yapımı görüldüğü kadar zor değil aslında şimdi tarifimde anlatacağım malzeme olarakta yapım olarakta çok zahmetli değil inşallah sizlerde dener ve beğenirsiniz.

malzemeler:
hamuru için:3 su bardağı un
1tatlı kaşığı tuz
su

iç için:
250gr kıyma
2soğan
yarım su bardağı su
tuz karabiber

kızartmak için:
1litre ayçiçek yağı

yapılışı:
ilk önce un,tuz ve suyu karıştırıp kulak memesi kıvamında hamur hazırlıyoruz.üzerini bir bezle örtüp yarım saat hamurumuzu dinlendiriyoruz daha kolay açılabilmesi için.
diğer tarafta iç harcımızı hazırlıyoruz,soğanları rendeliyoruz ve kıymaya ekliyoruz  tuzu karabiberide ekledikten sonra suyunu ekleyip kaşıkla iyice karıştırıyoruz.
dinlenen hamurumuzu ceviz büyüklüğünde bezelere bölüp yuvarlıyoruz.bezeleri ben küçük tutuyorum çünkü çiğ börek dükkanlarındaki kadar büyük yapmıyorum hem yerken hem kızartırken küçük olması çok kolaylık sağlıyor.yuvarladığımız hamurları oklavayla yufka inceliğinde açıyorum kalın yada çok ince olursa kızartırken patlar.açtığım hamurların içine yarım daire şeklinde isteğe göre bol yada az harç koyup boş kalan diğer yarım daire hamuru üzerine gelecek şekilde kapatıp fincan tabağıyla yuvarlak şekilde kesiyorum aslında çiğ böreğin kesici aparatı var ama ben yılladır alacağım:)))
çiğ böreği hazırlamada en önemli yeri kızartma işlemi yağımız çok bol olacak ve geniş bir tencerede kızartacağız.yağı iyice kızdırıp hamurlarımızı kızgın yağa atıyoruz önce bir yönünü daha sonra diğer yönünü kızartıyoruz.hamur mayasız olduğu halde nasıl kabardığına hayret edebilirsiniz:)hadi deneyin ve bana bişeyler yazın...
afiyet olsun...

bunlarda ilginizi çekebilir belki.

Related Posts with Thumbnails