16 Aralık 2010 Perşembe

aşure


malzemeleri:

yarım kg. göce
3kase haşlanmış nohut
3kase haşlanmış kuru fasulye
3kase toz şeker
1portakal kabuğu minik  minik dilimlenmiş
10-15 adet kuru kayısı
10adet kuru incir
yarım kase kuru üzüm
10 tane karanfil
3tane elma
1 fincan kuş üzümü
süslemek için:
kabuğu soyulmuş kavrulmamış badem
fındık
ceviz içi
nar taneleri

yapılışı:

1-göce bir gece önceden iyice yıkanır.ardından 10-15 dk. bolca suyla haşlanır ve bir battaniyeyle sarılıp sabaha kadar şişmesi beklenir.

2- nohut ve fasulye ayrı ayrı haşlanır.(ben genelde 1 kg lık paketler halinde haşlayıp aşure için kullanacağım malzemeyi aldıktan sonra geriye kalan haşlanmış nohut ve fasulyeyi buzluğuma koyuyorum.)

3-göce epey büyük bir tencerede bol suyla kaynatılır.ardından nohut ve fasulye eklenir karıştırılır.biraz kaynatılır.arada su eklemeniz gerekirse kesinlikle unutmamanız gereken şey, su hep sıcak olacak.

4-kayısı,incir,kuru üzüm,kuş üzümü ayrı kaplarda kaynar suyla ıslanır ve şişmeleri beklenir.

5-portakal kabuğu ve elma küçük küçük doğranır.

6-karanfil bir cezvede 1çay bardağı suyla haşlanır ve suyunu kullanmak üzere kenara alınır.

7-fasulyeden sonra yumuşamış olan üzüm ve kuş üzümü eklenir.

8-ardından sırasıyla kayısı,portakal kabuğu,elma atılır.karanfil suyu dökülür.şekerinde eklenip güzelce karıştırılır.ayrıca aşuremiz ocağa ilk koyduğumuz andan itibaren sık sık karıştırıyoruz.tüm malzemeler 10-15 dk. kaynadıktan sonra servis yapmak için kaselere alabilirsiniz.

üzerini tarçın,cevizi içi,badem,fındık ve nar taneleriyle süsleyebilirsiniz.burada da bir püf söylemem gerekirse kuru yemişler aşureyi karartacağı için yemeden önce eklenmelidir.afiyet olsun.

muharrem ayınız mübarek ve bereketli olsun.

Hiç yorum yok:

bunlarda ilginizi çekebilir belki.

Related Posts with Thumbnails