25 Aralık 2010 Cumartesi

yumurta taze mi? bayat mı?



nette dolaşırken sofra dergisinin web sayfasında bu faydalı bilgiye ulaştım belki arkadaşlarımın da bilmediği bir şeydir diye blogumda paylaşmak istedim.


Yumurtanın taze olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Yumurtaları yüzebilecekleri tamamen su dolu bardaklara koyun. Yumurta suyun içinde yatay durumda kalırsa taze, yarı yatay durumda kalırsa 7-10 günlük, dik yüzüyorsa bayat demektir.




Yumurtanın taze mi bayat mı olduğunu anlamanın diğer bir yolu da, yumurtayı bir tabağa kırmaktır. Taze yumurta kırıldığında sarısı dağılmaz ve bombeli bir şekilde kalır. Rengi parlak sarıdır ve yumurtanın akışkanlığı yerindedir. Bayat yumurta kırıldığında ise sarısı yassılaşır ya da dağılır. Yumurtanın akışkanlığı da azalmıştır.


Saklarken...

Tazeliğini daha uzun koruması yumurtaları orijinal karton kutusunda, buzdolabında muhafaza edin. Yumurtaları kullanmadan hemen önce yıkayın. Buzdolabına kaldırmadan önce yıkarsanız, üzerindeki doğal koruyucu tabaka kaybolur. Güçlü kokulu besinlerle yanyana bulundurmayın. Yumurta kabuğu kokuları çekebilir.

Yumurtanız nasıl olsun?


Kayısı, rafadan ya da katı; yumurtayı yemek istediğiniz kıvama göre şu hususlara dikkat edin:

Rafadan yumurta: Yumurtanın akı yarı yarıya pişmiş, sarısı ise hemen hiç pişmemiştir. Yumurtayı suya koyup, kaynamaya başladıktan itibaren 100'e kadar sayarsanız rafadan yumurtanız hazır olur.

Kayısı yumurta: Akı pişmiş, sarısı ise hafifçe kıvamlanmıştır. Yumurtaları suya koyup, kaynadıktan sonra, 3.5-4 dakika daha ocakta tutup, soğuk sudan geçirirseniz, kayısı kıvamında yumurta elde edersiniz.

Katı yumurta: Yumurtanın hem akı hem de sarısı iyice pişmiştir. Yumurtaları kaynar suya attıktan sonra 6-7 dakika pişirmeniz gerekir. Daha fazla kaynatmak, yumurtanın sarısının renginin ve tadının değişmesine sebep olur.

22 Aralık 2010 Çarşamba

enfes bir elmalı kurabiye

hem tadıyla hem sunumuyla harika bir kurabiye.şiddetle tavsiye ederim ki denemelisiniz.

malzemeleri:

1 sana margarin(oda sıcaklığında)
1çay bardağı toz şeker
1çay bardağı ayçiçek yağı
1çay bardağı süt
1kabartma tozu
aldığı kadar un

iç için:

3 büyük elma
1çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın

üzeri için:

pudra şekeri


yapılışı:

 ilk olarak iç harcımızı hazırlıyoruz soğuması için.elmalarımızı soyup rendeliyoruz.bir tavada şekerle birlikte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.piştikten sonra tarçınını ekleyip soğumaya bırakıyoruz.

hamuru için;oda sıcaklığındaki margarin ve toz şekeri iyice karıştırıyoruz.sütünü ve sıvı yağını ekleyip iyice karıştırıyoruz.unu,kabartma tozunu ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlıyoruz.

hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde açıyoruz.tam ortasına elmalı harçtan koyup kapatıyoruz ve yuvarlayıp ters çeviriyoruz.yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize aralık dizip 170 derecelik fırında pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.fırından çıkardıktan sonra pudra şekerini üzerine bir elek yardımıyla serpiyoruz.

soğuduktan sonrada afiyetle yerizzzzzz..

bunlarda ilginizi çekebilir belki.

Related Posts with Thumbnails