25 Aralık 2010 Cumartesi

yumurta taze mi? bayat mı?



nette dolaşırken sofra dergisinin web sayfasında bu faydalı bilgiye ulaştım belki arkadaşlarımın da bilmediği bir şeydir diye blogumda paylaşmak istedim.


Yumurtanın taze olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Yumurtaları yüzebilecekleri tamamen su dolu bardaklara koyun. Yumurta suyun içinde yatay durumda kalırsa taze, yarı yatay durumda kalırsa 7-10 günlük, dik yüzüyorsa bayat demektir.




Yumurtanın taze mi bayat mı olduğunu anlamanın diğer bir yolu da, yumurtayı bir tabağa kırmaktır. Taze yumurta kırıldığında sarısı dağılmaz ve bombeli bir şekilde kalır. Rengi parlak sarıdır ve yumurtanın akışkanlığı yerindedir. Bayat yumurta kırıldığında ise sarısı yassılaşır ya da dağılır. Yumurtanın akışkanlığı da azalmıştır.


Saklarken...

Tazeliğini daha uzun koruması yumurtaları orijinal karton kutusunda, buzdolabında muhafaza edin. Yumurtaları kullanmadan hemen önce yıkayın. Buzdolabına kaldırmadan önce yıkarsanız, üzerindeki doğal koruyucu tabaka kaybolur. Güçlü kokulu besinlerle yanyana bulundurmayın. Yumurta kabuğu kokuları çekebilir.

Yumurtanız nasıl olsun?


Kayısı, rafadan ya da katı; yumurtayı yemek istediğiniz kıvama göre şu hususlara dikkat edin:

Rafadan yumurta: Yumurtanın akı yarı yarıya pişmiş, sarısı ise hemen hiç pişmemiştir. Yumurtayı suya koyup, kaynamaya başladıktan itibaren 100'e kadar sayarsanız rafadan yumurtanız hazır olur.

Kayısı yumurta: Akı pişmiş, sarısı ise hafifçe kıvamlanmıştır. Yumurtaları suya koyup, kaynadıktan sonra, 3.5-4 dakika daha ocakta tutup, soğuk sudan geçirirseniz, kayısı kıvamında yumurta elde edersiniz.

Katı yumurta: Yumurtanın hem akı hem de sarısı iyice pişmiştir. Yumurtaları kaynar suya attıktan sonra 6-7 dakika pişirmeniz gerekir. Daha fazla kaynatmak, yumurtanın sarısının renginin ve tadının değişmesine sebep olur.

3 yorum:

zeynep dedi ki...

Bir diğer yolu da yumurtayı salladığınızda löp löp ses geliyorsa bayattır gelmiyorsa değildir...
Benim yumurtacımın tavsiyesi de yumurtalar canlı varlıklardır der nefes alarak yaşarlar sakın ambalajlı yumurtalardan satın almayın ... yararlı bilgier için çokk teşekkürler..Mutlu pazarlar.

∂єкσяαρѕυωαѕуση dedi ki...

daha önce duymuştum ama hiç yapmamıştım, resimli olunca hemen denedim: yumurtalarım tazeymiş :D

paylaşım için sağol canım

Deli Anne dedi ki...

bu testi merak ediyordum, iyi oldu görmem.. teşekkürler..

bunlarda ilginizi çekebilir belki.

Related Posts with Thumbnails